dinsdag 24 september 2013

Sapketel



De peren worden langzaam rijper en we hebben de zaterdag vrijgehouden om er ‘iets mee te gaan doen’. We mochten een sapketel lenen bij tante Truus en oom Wel om te kijken wat het resultaat is. Eenvoudig klusje, peren in vieren snijden, water in de onderste pan en stomen maar. Het resultaat is een soort verdampt (en gecondenseerd) perenwater dat een goede basis is voor gelei of stroop.












Een beproefder recept was het maken van een appeltaart, maar dan gecombineerd met peren. We hebben een grote springvorm hiervoor met een doorsnede van 30 centimeter. En hoe groot de springvorm ook is, bij ons is die altijd te klein.
We kregen met de sapketel ook een paar kilo appels mee. Na het maken van de taart hebben we een deel van de appels koud geperst. Overigens zonder pers. Dus een beetje aangeprutst met de keukenmachine, een zeef en een opscheplepel. Het resultaat was er voor wat de smaak betreft niet minder om, maar deze manier van sap maken duurt te lang voor een paar glaasjes. We gaan op zoek naar een andere manier. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten