De peren zijn nog niet op en kleuren langzaam geel. We hebben al kilo's peren verwerkt door ze kort te stoven (echt heerlijk!), te persen, te ontsappen en tot gelei te verwerken (mierzoet, maar lekker voor in de yoghurt), uit de hand te eten en als vlaaivulling te gebruiken. Op naar de volgende oefening: het maken van perenjam. Iets dat me direct opviel is dat jam van peren niet echt bekend is in Nederlandse supermarkten.
|
Perenjam, echt een feest! |
Zou het moeilijk zijn dan? Nou, nee dus. Men neme de peren, schillen, even met de stamper tot grove stukken stampen, dan met de staafmixer pureren (ik snap nu ook waarom een diepe pan handig is...), op het vuur ermee en een paar ingrediƫnten erbij.
Het duurt zeker vreselijk lang? Nou, weer nee dus. Een minuutje koken en in de potjes gieten. Dan de potjes draaien en dan luisteren naar klikkende dekseltjes. Gelukkig sparen we al een jaar jampotjes en hebben we een voorraadje in de kelder staan.
Het zal wel niet lekker zijn? Nou, alweer nee! Het is hier met stip het meest gebruikte boterhammenbeleg en wordt dik gesmeerd. Met veel fruit, weinig suiker en een volle smaak. Helaas zijn de peren nu op.....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten