Vorige week woensdag 17 juni zijn de schapen weer in de boomgaard gezet. We waren er nog niet aan toe gekomen om het gras te laten maaien maar op basis van waarnemingen van Bert (de eigenaar van de schapen) heeft dat zo zijn voordelen want de zuring was op ooghoogte van de schapen en kon zo wel heel makkelijk naar binnen gewerkt worden.
Overigens zijn er natuurlijk altijd kapers op de kust, die wel zin hebben in een kers of een pruim. Nu onze opbrengst dreigt te vertienvoudigen ten opzichte van vorig jaar hebben we er geen problemen mee als familie en vrienden even over het hek stappen. Vader Piet is echter zo klein van stuk dat de boomkorven voor hem een onneembaar obstakel vormen. Wordt aan gewerkt, er komt nog een fruitladder... Raymond heeft zo zijn eigen methoden.
Vooral de 'Mierlose zwarte' is nu mooi rijp en heerlijk zoet. Ik heb de kers omgedoopt tot Mierzoete zwarte! De andere kersen moeten nog even. Enne...we kunnen de oogst nog steeds ter plekke verwerken en de emmer nog even thuis laten.
Om alvast voorbereid te zijn op de enorme oogsten (ahum) in komende jaren, hebben we geoefend met jam maken van de (kersen van de) oude kers in de tuin. De nieuwe kersenontpitter helpt enorm bij het verwerken van de kersen. Neef Jan had ervaring met de Westmark Kirschomat Kersenontpitter en was er heel tevreden over. Wij nu dus ook al was het maar omdat het kersensap tijdens het ontpitten niet meer tegen het plafond zit.
En dit is het resultaat....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten