Terugblik 2015
De schapen zijn bezig met het laatste stukje lang gras. Vandaag de laatste drie appels geplukt. De voeten van de bomen zijn schoongemaakt, hier en daar moet nog een tak gesnoeid worden. Daarna de winterrust.
De Hauszwetsch spande de kroon met opbrengst: 30 pruimen stonden er aan de boom. Kleine stevige pruimen die eind augustus geplukt konden worden.
Van de appels gaf de Brabantse Bellefleur de meeste opbrengst: zes appels (maar wel hele dikke).
Zwarte roodstaart en Roodborsttapuit zijn dit jaar gesignaleerd in de boomgaard. Volgend jaar wordt er, naar verluid, akkerrandbeheer gevoerd in het perceel aan de andere kant van de weg. Goed voor insecten en vogels. We proberen 'onze sloot' te verschralen zodat ook daar de variatie in bloeiende planten toe gaat nemen, veel werk met een handzeisje! We kregen onverwacht hulp van de uitvoerder van het bermbeheer die machinaal de hele sloot inclusief weirand maaide en het maaisel afvoerde.
Op naar volgend jaar!
Peelbongerd
woensdag 21 oktober 2015
maandag 22 juni 2015
Een nieuw 'oogstjaar'!
Vorige week woensdag 17 juni zijn de schapen weer in de boomgaard gezet. We waren er nog niet aan toe gekomen om het gras te laten maaien maar op basis van waarnemingen van Bert (de eigenaar van de schapen) heeft dat zo zijn voordelen want de zuring was op ooghoogte van de schapen en kon zo wel heel makkelijk naar binnen gewerkt worden.
Overigens zijn er natuurlijk altijd kapers op de kust, die wel zin hebben in een kers of een pruim. Nu onze opbrengst dreigt te vertienvoudigen ten opzichte van vorig jaar hebben we er geen problemen mee als familie en vrienden even over het hek stappen. Vader Piet is echter zo klein van stuk dat de boomkorven voor hem een onneembaar obstakel vormen. Wordt aan gewerkt, er komt nog een fruitladder... Raymond heeft zo zijn eigen methoden.
Vooral de 'Mierlose zwarte' is nu mooi rijp en heerlijk zoet. Ik heb de kers omgedoopt tot Mierzoete zwarte! De andere kersen moeten nog even. Enne...we kunnen de oogst nog steeds ter plekke verwerken en de emmer nog even thuis laten.
Om alvast voorbereid te zijn op de enorme oogsten (ahum) in komende jaren, hebben we geoefend met jam maken van de (kersen van de) oude kers in de tuin. De nieuwe kersenontpitter helpt enorm bij het verwerken van de kersen. Neef Jan had ervaring met de Westmark Kirschomat Kersenontpitter en was er heel tevreden over. Wij nu dus ook al was het maar omdat het kersensap tijdens het ontpitten niet meer tegen het plafond zit.
En dit is het resultaat....
Vorige week woensdag 17 juni zijn de schapen weer in de boomgaard gezet. We waren er nog niet aan toe gekomen om het gras te laten maaien maar op basis van waarnemingen van Bert (de eigenaar van de schapen) heeft dat zo zijn voordelen want de zuring was op ooghoogte van de schapen en kon zo wel heel makkelijk naar binnen gewerkt worden.
Overigens zijn er natuurlijk altijd kapers op de kust, die wel zin hebben in een kers of een pruim. Nu onze opbrengst dreigt te vertienvoudigen ten opzichte van vorig jaar hebben we er geen problemen mee als familie en vrienden even over het hek stappen. Vader Piet is echter zo klein van stuk dat de boomkorven voor hem een onneembaar obstakel vormen. Wordt aan gewerkt, er komt nog een fruitladder... Raymond heeft zo zijn eigen methoden.
Vooral de 'Mierlose zwarte' is nu mooi rijp en heerlijk zoet. Ik heb de kers omgedoopt tot Mierzoete zwarte! De andere kersen moeten nog even. Enne...we kunnen de oogst nog steeds ter plekke verwerken en de emmer nog even thuis laten.
Om alvast voorbereid te zijn op de enorme oogsten (ahum) in komende jaren, hebben we geoefend met jam maken van de (kersen van de) oude kers in de tuin. De nieuwe kersenontpitter helpt enorm bij het verwerken van de kersen. Neef Jan had ervaring met de Westmark Kirschomat Kersenontpitter en was er heel tevreden over. Wij nu dus ook al was het maar omdat het kersensap tijdens het ontpitten niet meer tegen het plafond zit.
En dit is het resultaat....
woensdag 20 augustus 2014
Fruitmand(je)
De toename van oogst in jaar 2 van de Peelbongerd is zowel absoluut als procentueel spectaculair gestegen. De AEX zou er jaloers op zijn. Appeltechnisch gaan we van 1 naar 17 met appelen aan de Brabantse bellefleur, Reinette d'escadre, Santana en de Topaz. Peren zitten aan de Gieser wildeman, Marguerite Marillat en de Beurre Lucas (van 0 naar 50). De vier pruimenbomen dragen dit jaar allemaal al (met de meeste aan de Opal - erg lekker!) en gaan totaal van 6 stuks naar naar 40. De kersen zijn minder goed geteld maar alle bomen hadden in ieder geval kersen (totaal 60, de meeste al te hoog om te plukken). Zelfs bij een van de walnoten (vorig jaar geen) is er dit jaar een noot in zicht!
Nog lang niet alle bomen dragen vruchten. Eigenlijk is dat ook beter voor de bomen, maar eerlijk gezegd zitten we in het voorjaar (tijdens de bloesem) toch het fruit aan de boom te kijken. We zijn zo benieuwd hoe alles er uit ziet en smaakt! De afbeeldingen van de vruchten zijn op internet goed te vinden, maar de eigen vruchten in de hand houden is tien keer leuker.
Afgelopen maandag (18 augustus) bleek dat een aantal appels en peren van de bomen waren gewaaid. Dat maakt ze mooi te bewonderen. Volgend jaar hopelijk een eerste kistje met daarbij ook Notarisappels, Suikerperen en Zoete Brederodes?
Nog lang niet alle bomen dragen vruchten. Eigenlijk is dat ook beter voor de bomen, maar eerlijk gezegd zitten we in het voorjaar (tijdens de bloesem) toch het fruit aan de boom te kijken. We zijn zo benieuwd hoe alles er uit ziet en smaakt! De afbeeldingen van de vruchten zijn op internet goed te vinden, maar de eigen vruchten in de hand houden is tien keer leuker.
Afgelopen maandag (18 augustus) bleek dat een aantal appels en peren van de bomen waren gewaaid. Dat maakt ze mooi te bewonderen. Volgend jaar hopelijk een eerste kistje met daarbij ook Notarisappels, Suikerperen en Zoete Brederodes?
![]() |
De fruitmand met Gieser wildeman (kleine peertjes onder), Beurre Lucas (links midden), Brabantse bellefleur (de appel) en Marguerite marillat |
maandag 18 augustus 2014
Bordje
Ik weet niet hoe nieuwsgierig jullie zijn, maar als ik iets wil weten ga ik een speuractie beginnen op internet. Zeker als je op zoek bent naar achtergronden en historie van allerlei onderwerpen levert napluizen soms veel informatie op.
Om de nieuwsgierigheid te bevredigen van fietsers en wandelaars die 'onze bongerd' opmerken, hebben we een bordje opgehangen met de naam. Dat kan dan worden gegoogeld. Onze blog over de boomgaard staat meteen bovenaan in de lijst met resultaten! Geen wonder natuurlijk, wordt nergens anders genoemd...
Om de nieuwsgierigheid te bevredigen van fietsers en wandelaars die 'onze bongerd' opmerken, hebben we een bordje opgehangen met de naam. Dat kan dan worden gegoogeld. Onze blog over de boomgaard staat meteen bovenaan in de lijst met resultaten! Geen wonder natuurlijk, wordt nergens anders genoemd...
zondag 6 juli 2014
Opal
![]() |
Gemaaid op 30 juni 2014 |
Dit jaar hebben we voor het eerst pruimen van de Opal. Zo'n dertig hebben we er te verdelen met z'n vijven en dat kunnen we goed aan. Stefan is een grootverbruiker en voor de kilo's gaan we dit jaar nog naar opa Piet. Hij heeft een soortgelijke boom van 17 jaar oud die afgeladen vol hangt. Kenmerken van de Opal zijn dat de pit los in het vlees zit, lekker smaakt (klopt!) en rijke oogsten heeft (dat wachten we nog even af, maar de voortekenen zijn goed).
![]() |
Pruim van de Opal die geen lang leven beschoren is... |
![]() |
Reine claude d'Oullins (boven) en Opal (onder) |
zondag 20 april 2014
Paardenbloemenweek
Paardenbloemen bloeien bijna het hele jaar door, maar nooit zo uitbundig als in de tweede of derde week van april. Een van deze weken is Paardenbloemenweek. Voedselrijke maar iets extensiever beheerde graslanden zien dan plaatselijk knalgeel en vormen bloeiende zeeën, vaak samen met Madeliefjes. Samen met de overwegend witte bloesem van de bomen is het een bont geheel. In Zuid-Limburg (of ten oosten van de Maas) is dat bij hoogstamboomgaarden minder gewenst. Woelratten eten graag van de wortels van de Paardenbloemen én van de wortels van fruitbomen.
Inmiddels zijn ook enkele appels aan het bloeien. Erg mooi zijn de bloemen van de Brabantse bellefleur. Van de bomen die tot nu toe hebben gebloeid, is dit de roos van de boomgaard. Meer bloemen dan vorig jaar (yes...), maar dit jaar geldt nog steeds dat minder fruit beter is voor de bomen.
De peren zijn inmiddels uitgebloeid en de vruchtbeginsels zijn al herkenbaar. Op onderstaande foto van de wel heeeele kleine peertjes van de Gieser Wildeman. De rode wijn en kaneelstokjes liggen al klaar...
![]() |
Paardenbloemenweek (16 april 2014) |
Beeld enkele weken eerder (27 maart 2014) |
![]() |
Prachtige bloemen |
![]() |
Was Gies Wildeman van adel? Vruchtbeginsels met kroon! |
zaterdag 29 maart 2014
Pruimenbloesem
Een rondje maken langs de bomen is genieten. De lente is in aantocht en dat is te zien! Drie van de vier pruimen staan inmiddels in bloei. De prachtig witte bloemen steken scherp af tegen een staalblauwe lucht. Dat is direct vastgelegd met de camera van de mobiel, maar daarin is het effect toch minder goed zichtbaar. De volgende dag weer terug met een 'echte' camera om betere plaatjes te schieten en dat levert aanmerkelijk betere beelden op.
Ook het weiland komt weer tot leven. Plaatselijk witte Madeliefjes, de eerste geel bloeiende Paardebloemen, Paarse dovenetel en Kleine veldkers, ook wit bloeiend. Het beter bekijken van Kleine veldkers (echt ook klein) levert een mooi beeld op. We gaan ook bezig met ons eigen herintroductieproject, maar daarover op een later moment meer.
Enthousiast ben ik ook weer over de aanwezigheid van een paar Patrijzen. Ze zitten er weer, net als vorig jaar! Zo nu en dan vliegen er Geelgorzen en Kneuen rond. In het aangrenzende bosje zingt een niet te missen Tjiftjaf.
Bloesem van Reine Claude (Althan) |
Beurre Lucas- vol met knoppen |
Kleine veldkers |
Abonneren op:
Posts (Atom)