Terugblik 2015
De schapen zijn bezig met het laatste stukje lang gras. Vandaag de laatste drie appels geplukt. De voeten van de bomen zijn schoongemaakt, hier en daar moet nog een tak gesnoeid worden. Daarna de winterrust.
De Hauszwetsch spande de kroon met opbrengst: 30 pruimen stonden er aan de boom. Kleine stevige pruimen die eind augustus geplukt konden worden.
Van de appels gaf de Brabantse Bellefleur de meeste opbrengst: zes appels (maar wel hele dikke).
Zwarte roodstaart en Roodborsttapuit zijn dit jaar gesignaleerd in de boomgaard. Volgend jaar wordt er, naar verluid, akkerrandbeheer gevoerd in het perceel aan de andere kant van de weg. Goed voor insecten en vogels. We proberen 'onze sloot' te verschralen zodat ook daar de variatie in bloeiende planten toe gaat nemen, veel werk met een handzeisje! We kregen onverwacht hulp van de uitvoerder van het bermbeheer die machinaal de hele sloot inclusief weirand maaide en het maaisel afvoerde.
Op naar volgend jaar!
woensdag 21 oktober 2015
maandag 22 juni 2015
Een nieuw 'oogstjaar'!
Vorige week woensdag 17 juni zijn de schapen weer in de boomgaard gezet. We waren er nog niet aan toe gekomen om het gras te laten maaien maar op basis van waarnemingen van Bert (de eigenaar van de schapen) heeft dat zo zijn voordelen want de zuring was op ooghoogte van de schapen en kon zo wel heel makkelijk naar binnen gewerkt worden.
Overigens zijn er natuurlijk altijd kapers op de kust, die wel zin hebben in een kers of een pruim. Nu onze opbrengst dreigt te vertienvoudigen ten opzichte van vorig jaar hebben we er geen problemen mee als familie en vrienden even over het hek stappen. Vader Piet is echter zo klein van stuk dat de boomkorven voor hem een onneembaar obstakel vormen. Wordt aan gewerkt, er komt nog een fruitladder... Raymond heeft zo zijn eigen methoden.
Vooral de 'Mierlose zwarte' is nu mooi rijp en heerlijk zoet. Ik heb de kers omgedoopt tot Mierzoete zwarte! De andere kersen moeten nog even. Enne...we kunnen de oogst nog steeds ter plekke verwerken en de emmer nog even thuis laten.
Om alvast voorbereid te zijn op de enorme oogsten (ahum) in komende jaren, hebben we geoefend met jam maken van de (kersen van de) oude kers in de tuin. De nieuwe kersenontpitter helpt enorm bij het verwerken van de kersen. Neef Jan had ervaring met de Westmark Kirschomat Kersenontpitter en was er heel tevreden over. Wij nu dus ook al was het maar omdat het kersensap tijdens het ontpitten niet meer tegen het plafond zit.
En dit is het resultaat....
Vorige week woensdag 17 juni zijn de schapen weer in de boomgaard gezet. We waren er nog niet aan toe gekomen om het gras te laten maaien maar op basis van waarnemingen van Bert (de eigenaar van de schapen) heeft dat zo zijn voordelen want de zuring was op ooghoogte van de schapen en kon zo wel heel makkelijk naar binnen gewerkt worden.
Overigens zijn er natuurlijk altijd kapers op de kust, die wel zin hebben in een kers of een pruim. Nu onze opbrengst dreigt te vertienvoudigen ten opzichte van vorig jaar hebben we er geen problemen mee als familie en vrienden even over het hek stappen. Vader Piet is echter zo klein van stuk dat de boomkorven voor hem een onneembaar obstakel vormen. Wordt aan gewerkt, er komt nog een fruitladder... Raymond heeft zo zijn eigen methoden.
Vooral de 'Mierlose zwarte' is nu mooi rijp en heerlijk zoet. Ik heb de kers omgedoopt tot Mierzoete zwarte! De andere kersen moeten nog even. Enne...we kunnen de oogst nog steeds ter plekke verwerken en de emmer nog even thuis laten.
Om alvast voorbereid te zijn op de enorme oogsten (ahum) in komende jaren, hebben we geoefend met jam maken van de (kersen van de) oude kers in de tuin. De nieuwe kersenontpitter helpt enorm bij het verwerken van de kersen. Neef Jan had ervaring met de Westmark Kirschomat Kersenontpitter en was er heel tevreden over. Wij nu dus ook al was het maar omdat het kersensap tijdens het ontpitten niet meer tegen het plafond zit.
En dit is het resultaat....